Historien om filt. Kort fortalt

Uldfilt har været fremstillet i flere tusinde år. Et af de ældste fund af filtgenstande er således fra omkring 500 f.Kr. og stammer fra nogle fyrstegrave i det sydlige Sibirien. Måden, man fremstiller uldfilt på, har til gengæld stort set ikke ændret sig siden. Det handler stadig i grove træk om at klippe et får, karte ulden, fugte den med varmt vand og bearbejde den godt og grundigt, indtil uldfibrene har filtret sig sammen til en tæt masse. (Hvis du nogensinde har prøvet at vaske en uldtrøje ved 60 grader, ved du, hvad vi taler om).

Sådan vedligeholder du dit filttæppe
Støvsug dit filttæppe ofte – så undgår du, at snavs bider sig fast, og at sandkorn og lignende giver slid på filten. Korte uldfibre i filten kan over tid blive til overskudsuld og give en ulden overflade. Det problem klarer en grundig støvsugning også nemt og effektivt.

Spilder du på tæppet, bør du fjerne pletten med det samme, så den ikke får lov til at tørre ind. Dup først med en ren klud. Sprøjt derefter pletten med lunkent vand. Dup herefter igen med en ren klud. Gentag om nødvendigt. Det er vigtigt, at du dupper pletten frem for at gnide på den fugtige filt, da det kan give et uønsket resultat.

Ved særligt genstridige pletter anbefaler vi, at du benytter et tørrensemiddel eller får tæppet renset på et professionelt renseri.